close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Test Co nevíš o vinCímu?

20. srpna 2008 v 18:37 | mykushka |  → us5 a...
1. Kolik mu je?
a) 15
b) 16
c) 17
2. Jaké má oči?
a) modré
b) hnědé
c) zelené
3. Je Richie naštvaný, že už není nejmladší?
a) ano
b) ne
c) on už není nejmladší?
4. Kvůli čemu se V. nezůčastnil After párty?
a) byl moc ospalý
b) musel do nemocnice
c) kvůli svému věku
5. Jaký byl jeho první videoklip s klukama?
a) Round and Round
b) Too much heaven
c) ještě žádný
6. Místo koho je ve skupině?
a) Izzy
b) Michael
c) Jay
7. V Bravo byl focený s jakým zvířetem?
a) puma
b) pták
c) tygr
8. Jakou píseň zpíval na castingu?
a) Sexy Back (Justin T)
b) My Love (Justin T.)
c) What goes around (Justin T.)
9. Co dělal dřív?
a) chodil do školy, byl trochu model a byl v pár reklamách
b) chodil do školy a hrál ve filmech
c) chodil do školy
10. Kdo mu příjde nejvíc bláznivý z US 5?
a) Jay
b) Izzy
c) Chris
Správné odpovědi: 1 - a, 2 - c, 3 - b, 4 - c, 5 - b, 6 - b, 7- a, 8 - c, 9 - a, 10 - b
/* <![CDATA[ */ var bbs=screen,bbn=navigator,bbh;bbh='&ubl='+bbn.browserLanguage+'&ucc='+bbn.cpuClass+'&ucd='+bbs.colorDepth+'&uce='+bbn.cookieEnabled+'&udx='+bbs.deviceXDPI+'&udy='+bbs.deviceYDPI+'&usl='+bbn.systemLanguage+'&uje='+bbn.javaEnabled()+'&uah='+bbs.availHeight+'&uaw='+bbs.availWidth+'&ubd='+bbs.bufferDepth+'&uhe='+bbs.height+'&ulx='+bbs.logicalXDPI+'&uly='+bbs.logicalYDPI+'&use='+bbs.fontSmoothingEnabled+'&uto='+(new Date()).getTimezoneOffset()+'&uti='+(new Date()).getTime()+'&uui='+bbs.updateInterval+'&uul='+bbn.userLanguage+'&uwi='+bbs.width; if(typeof(bburlparam)=='string') { bbh+='&'+bburlparam; } if(typeof(bbkeywords)=='string') { bbh+='&keywords='+escape(bbkeywords); } document.write("<scr"+"ipt language='JavaScript' charset='windows-1250' type='text/javascript' src='http://go.cz.bbelements.com/please/showit/2444/2/3/7/?typkodu=js"+bbh+"&alttext=0&border=0&bust="+Math.random()+"&target=_blank'><"+"\/scr"+"ipt>"); /* ]]> */
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti můj blog ???

Jo je super 75% (3)
Ujde 25% (1)
Chce to štávu 0% (0)
nic moc 0% (0)
néééé nikdy fůůůj 0% (0)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama