close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

test o chrisovi

20. srpna 2008 v 18:58 | mykushka |  → us5 a...
. Jak se jmenovala dívka, s kterou se kvůli US 5 rozešel?
a) Jana
b) Hana
c) Dana
2. Jak zní jeho příjemní?
a) Watrinn
b) Watrin
c) Wattrin
3. jaké má od přírody vlasy?
a) blonďaté
b) hnědožluté
c) hnědé
4. Měl o US 5 pochyby?
a) ano
b) nevím
c) ne
5. Jak se jmenuje jeho sestra?
a) Eva
b) Evelyna
c) Efa
6. Vymyslel choreografii k Round adn Round?
a) ano
b) nevím
c) ne
7. Pletou si ho často za bratra Richieho?
a) ano
b) nevím
c) ne
8. Kdo mu zemřel?
a) máma
b) táta
c) babička
9. Z jakého je města?
a) Frankfurt
b) Kolín
c) Mnichov
10. Co se mu stalo v Big in America?
a) měl hlasové potíže
b) dostal zápal plic
c) chytilo ho slepé střevo
Správné odpovědi: 1 - a, 2 - b, 3 - c, 4 - a, 5 - c, 6 - a, 7 - a, 8 - c, 9 - b, 10 - a
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama