close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

test o Izzym

20. srpna 2008 v 18:55 | mykushka |  → us5 a...
1. Kolik má Izzy tetování?
a) 10
b) 12
c) 17
2. Co Izzy umí?
a) zpívat, tančit, psát básně, kreslit
b) zpívat, tančit, vyšívat
c) zpívat, tančit, kreslit, uklízet
3. S kým s kluků nejvíc kamarádí?
a) Michael
b) Richie
c) Jay
4. Jaký úraz měl v dětství?
a) úraz hlavy
b) úraz zad
c) úraz nohy
5. Při čem si nedávno udělal něco s nohou?
a) při pádu ze schodů
b) při koncertu
c) při jízdě na koni
6. Jaké zvíře jednou chce?
a) opici
b) psa
c) papouška
7. Má Izzy přítelkyni?
a) ano
b) nevím
c) ne
8. Jak se jmenovala jedna z jeho předešlých skupin?
a) EXACT
b) EXTRACT
c) EXTRA
9. S jakým svým kamarádem natočil show?
a) Richie
b) Paul
c) Daniel
10. Kolik Izzy měří?
a) 171cm
b) 172 cm
c) 173 cm
Správné odpovědi: 1 - c, 2 - a, 3 - b, 4 - a, 5- b, 6 - a, 7 - c, 8 - a, 9 - c, 10 - c
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama