close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

test o jayovi

20. srpna 2008 v 19:00 | mykushka |  → us5 a...
1. Jak se jmenuje jeho přítelkyně?
a) Jena
b) Lena
c) Lana
2. Pro jakou skupinu napsal hit?
a) Overground
b) Overcast
b) Underground
3. Jay je...
a) umělec
b) profesionál
c) laik
4. S kým má pokoj ve WG Domě?
a) Chris
b) Izzy
c) Richie
5. Jaké má tetování?
a) mikrofon s křídly
b) srdce s křídly
c) žádné
6. Kdo mu navrhnul tetování?
a) sám
b) Izzy
c) fanoušek
7. Napsal písničku Round and Round?
a) ano
b) nevím
c) ne
8. Jaké tři jazyky umí?
a) angličtinu, němčinu, polštinu
b) angličtinu, němčinu, francouzštinu
c) angličtinu, němčinu, češtinu
9. Jak ho nazývají kluci ze skupiny?
a) bratr
b) táta
c) strejda
10. Co dělá jeho přítelkyně?
a) modelku
b) moderátorku
c) příležitostní zpěvačku
Správné opdovědi: 1 - b, 2 - a, 3 - b, 4 - c, 5 - a, 6 - c, 7 - a, 8 - b, 9 - b, 10 - a
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama