close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

test o mikelovi

20. srpna 2008 v 19:02 | mykushka |  → us5 a...
1. Proč opusitl US 5?
a) dělal chyby v textu a choreografii
b) neopustil skupinu
c) aby se věnoval sólové dráze
2. Odkud Michael je?
a)z Německa
b) z Ameriky
c) z Anglie
3. Kdo je jeho nejlepší přítel?
a) bratr
b) táta
c) strejda
4. Kdo mu zemřel?
a) máma
b) táta
c) děda
5. Jaký byl jeho poslední videoklip?
a) Too much heaven
b) In the club
c) Rhythm of Life
6. Co nosí, aby se mu zvýraznili oči?
a) brýle
b) čočky
c) nic
7. Jako malý byl vybrán jako malý německý...
a) fotbalista
b) zpěvák
c) plavec
8. Kdy poprvé stál na jevišti a zpíval?
a) Ve třinácti
b) V patnácti
c) Až s US 5
9. Co má rád?
a) Alkohol
b) Párty, večírky
c) Drogy
10. Co dělal, když zjistil, že má odejít ze skupiny?
a) nadával
b) popral se s klukama
c) brečel
Správné odpovědi: 1 - a, 2 - a, 3 - b, 4 - c, 5 - c, 6 - b, 7 - a, 8 - a, 9 - b, 10 - c
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama