close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Test us5

20. srpna 2008 v 18:40 | mykushka |  → us5 a...
1. Kolik členů má skupina US 5?
a) 3
b) 4
c) 5
2. Jak se nejmenuje jeden její člen?
a) Izzy
b) Lou
c) Jay
3. Jaký byl první singl této skupiny?
a) Rhythm of Life
b) In the club
c) Maria
4. V jaké soutěži se dali US 5 dohromady?
a) Big in America
b) Big Brother
c) v žádné
5. Který z členů skupiny má tetování a piercingy?
a) Richie
b) Jay
c) Izzy
6. Kdo je nejmladší člen?
a) Chris
b) Richie
c) Michael
7. Kolik je ve skupině Christopherů?
a) jeden
b) dva
c) tři
8. Jak se jmenovalo první CD kluků?
a) In Control
b) žádné nebylo
c) Here we go
9. Kdo odešel ze skupiny?
a) Michael
b) Izzy
c) Richie
10. Kdo nahradil chybějícího člena?
a) nikdo
b) Thomas
c) Vincent
Správné odpovědi: 1 - c, 2 - b, 3 - c, 4 - a, 5 - c, 6 - b, 7 - c, 8 - c, 9 - a, 10 - c
10 - 8 správných odpovědí: znáš US 5 vcelku dobře (na začátečníka)
7 - 5 správných odpovědí: měl by sis vše nastudovat pečlivěji
4 - 0: fuj, že se nestydíš!
/* <![CDATA[ */ var bbs=screen,bbn=navigator,bbh;bbh='&ubl='+bbn.browserLanguage+'&ucc='+bbn.cpuClass+'&ucd='+bbs.colorDepth+'&uce='+bbn.cookieEnabled+'&udx='+bbs.deviceXDPI+'&udy='+bbs.deviceYDPI+'&usl='+bbn.systemLanguage+'&uje='+bbn.javaEnabled()+'&uah='+bbs.availHeight+'&uaw='+bbs.availWidth+'&ubd='+bbs.bufferDepth+'&uhe='+bbs.height+'&ulx='+bbs.logicalXDPI+'&uly='+bbs.logicalYDPI+'&use='+bbs.fontSmoothingEnabled+'&uto='+(new Date()).getTimezoneOffset()+'&uti='+(new Date()).getTime()+'&uui='+bbs.updateInterval+'&uul='+bbn.userLanguage+'&uwi='+bbs.width; if(typeof(bburlparam)=='string') { bbh+='&'+bburlparam; } if(typeof(bbkeywords)=='string') { bbh+='&keywords='+escape(bbkeywords); } document.write("<scr"+"ipt language='JavaScript' charset='windows-1250' type='text/javascript' src='http://go.cz.bbelements.com/please/showit/2444/2/3/7/?typkodu=js"+bbh+"&alttext=0&border=0&bust="+Math.random()+"&target=_blank'><"+"\/scr"+"ipt>"); /* ]]> */
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Posloucháš Us5 ?

Ano, jsou neeej... 57.1% (4)
Sem tam jednu písničku... 28.6% (2)
Ani ne... 0% (0)
Neee fůůůj 14.3% (1)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama